Kortit
Taitot
Digikuvat
Risudesign
 

 

 

 

Sallin sopat
Kotipuutarha 6/2005

Teksti ja kuvat Tarja Heikkilä

Sallin kesäkeittiön herkuissa hyödynnetään lähiympäristön luonnonaineksia.
Jälkiruoaksi sopii suklaakakku minttuteen kanssa.

 

 

Sallin sopat
Teksti ja kuvat Tarja Heikkilä

Kun Salli saapuu mökille Porvoon Ilolaan, pihamaalla alkaa tapahtua: leikkimökin ovi singahtaa auki ja grillikeitiöstä tupruaa savua. Pian ovat luonnonherkut valmiina juhlapöytään.

 

 

KUVASSA Pääkokki Salli on tyytyväinen makoisan kasviskeiton ulkonäköön.

VIEREISELLÄ SIVULLA Inkeri ja Meri paistavat grillikeittiössä sieniä ja kasviksia lasten yhteiselle juhla-aterialle. Kurjenmiekan siemenkodat ovat oivia ruoanlisukkeita.

 

 

YLLÄ Lepänkävyistä valmistettu rusinasoppa valmistuu kiehauttamalla seosta grillissä.

Salli Chase harrastaa luontokokkausta perheen kesämökillä Porvoossa. Ennen ruoanlaittoa hän poimii kukkia leikkimökkiin ja kuistille. Yleensä Salli kerää luonnonkukkia, mutta luvan kanssa myös äidin kukkamaan kasvatteja. Kun mökki on koreana, alkavat kapustat heilua.

- Minä tykkään kokata. Olen saanut oikeita kattiloita, ja leikkimökin vieressä on mainio grillikeittiö. Kokkaan siellä yleensä sieniruokia ja kasvisherkkuja lahosta puusta, kävyistä, vedestä, kukista, ketunleivistä, mansikan lehdistä ja mintusta. Mausteina käytän sahajauhoja, hiekkaa ja siemeniä, kertoo luontokokki Salli.

Kokkausharrastus on opettanut kolmasluokkalaiselle Sallille, mitkä heinät, oksat ja siemenet antavat makoisimmat herkut. Timotein siemenistä saa oikein hyvää puuroa, ja marjoista ja vedestä syntyy leikkikiisseliä. Mintun lehdistä Salli hauduttaa ruskeaa teetä, ja kuivuneet heinänkorret olisivat hyvää spagettia, jos ne vain saisi pehmenemään.

Namitkin valmistuvat kädenkäänteessä. Salli murskaa taikinamarjan marjat ja laittaa ne lehtien sisään. Koko paketti saa kuivua, kunnes marjakarkit ovat kovettuneet. Oikeista mustikoista valmistuu mustikkakeittoa. Se on ainoa leikkiruoka, jonka voisi oikeasti syödä, jos käytössä olisi puhdasta vettä ja puhtaat astiat.

- Kerran yritin lypsää maitoa voikukan varsista, mutta se ei onnistunut. Joskus sekoitan vettä ja voikukan terälehtiä, jotka muussaan ja saan siitä keltaista lientä. Sitä käytän rypsiöljynä paistamiseen. Joskus saan äidiltä ja isältä vanhaksi menneitä mausteita, kertoo Salli.

Välillä naapurin Paavo ja Inkeri sekä sisar Meri tulevat mukaan touhuamaan. Silloin Salli ystävineen valmistaa kunnon juhla-aterian. Pöydiksi laitetut puupenkit saavat pöytäliinan, ja kaverukset kattavat pöydän vanhoilla astioilla, jotka ovat leikkimökissä säilössä.

Kokkaaminen on lasten mielestä kaikkein mukavinta, mutta lopuksi juhla-ateria "syödään" yhdessä nauttien ruoasta ja mukavasta seurasta. Aterian jälkeen koko porukka siivoaa pöydän, heittää ruoat metsään ja tiskaa astiat sadevedellä ja harjalla.

 

 


YLLÄ Juhla-ateria katetaan kauniisti. Hyvää ruokahalua kaikille!
VIEREISELLÄ SIVULLA Sali ja Paavo viimeistevät suklaaleivokset mansikanlehdillä.

SALLIN KOKKAUSVINKIT

> Lepänkävyt ovat hyviä rusinoita.
> Kuusenkävyt ovat erinomaisia makkaroita, ja männynkävyt sopivat lihapulliksi.
> Lahonneet kannon palaset ovat oivaa mureaa lihaa.
> Kurjenmiekan siemenkodat sopivat lisukkeeksi, ja lupiinin siemenkodat ovat hyviä papuja.
> Timotein siemenistä saa ihanaa puuroa.
> Siankärsämön lehdet sopivat salaatteihin.
> Erilaiset kukat ja kukkien terälehdet ovat kauniita koristeita kaikkiin
    salaatteihin ja ruoka-annoksiin.
> Apilan kukista saa makeaa mettä liottamalla niitä vedessä.
> Hiekka ja multa tuovat väriä ja paksuutta keittoihin ja kastikkeisiin.
> Sieniä voi laittaa ruokiin, mutta ne pilaantuvat helposti ja haisevat sitten pahalta.
> Sahanjauhoista ja timotein siemenistä saa hyvää puuroa.
> Vaalea hiekka on sokeria.
> Voikukka on hyvin monikäyttöistä: lehdistä saa hyvää salaattia ja kukista koristeita
> tai pihvin raaka-ainetta, nuput ovat oliiveja.
> Sammal on salaatin tai keiton lisuketta.
> Kaikki luonnon vihreät kasvit sopivat salaatiksi.
> Mintuhlehdistä voi tehdä teetä, ja peltokorte sopii tilliksi.
> Vesi on joko läheisestä purosta tai sadevesitynnyristä.

 

JOKAMIEHEN MAKKARAUNELMA
Kuusenkäpymakkaroita
Voikukan kukkia
Kurjenmiekan siemenkotia

Keitä käpymakkarat. Nypi voikukista terälehdet ja muussaa ne vedessä. Taputtele voikukkamössö pyöreiksi pihveiksi. Paista kurjenmiekan siemenkodat ruskeiksi ja tarjoa ne lisukkeena. Asettele annos kauniisti lautaselle.

 

REKKAKUSKIN ANNOS RUSKEALLA KASTIKKEELLA JA TUHTI SALAATTI
6 kuusenkäpymakkaraa
l rkl hiekkaa
Sadevettä
Metsämansikan lehtiä
Voikukan lehtiä ja kukkia
Siankärsämön lehtiä
Vihreää heinää

Grillaa makkarat auringon lämmittämällä kivellä. Tee kastike keittämällä sadevettä ja hiekkaa kattilassa, siivilöi valmiista kastikkeesta hiekka pois. Pilko salaattiaineet ja sekoita ne keskenään. Kokoa valmis annos lautaselle.

 

Lasten keittiössä syntyvät makoisat leikkiruoat

MAKOISA KASVISKEITTO
1/2 l purovettä
Voikukan terälehtiä
Rikkaruohoja maun mukaan
Siankärsämön lehtiä
Ruohoa

Pilko ainekset sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita kattilaan ja keitä miedolta lämmöllä 10 minuuttia. Sirottele kypsään keittoon hienoa hiekkaa tuomaan väriä ja makua.

 

SOOSIMUUSI
Voikukan terälehtiä
Voikukan lehtiä ja vartta
Mansikan lehtiä
Lahopuulihaa
Sieniä
Vettä

Ruskista liha. Pilko vihreä aines. Muussaa sienet. Sekoita kaikki keskenään, lisää hiukka vettä ja muussaa.

 

PERINTEINEN KURAPUURO
Mutaa
Kuraa
Multaa
Vettä

Kerää ämpäriin mutaa, kuraa ja multaa. Kaada aineet kattilaan ja lisää vesi. Keitä auringossa ja sekoita tarpeen mukaan.

 

ALKUPALA SIENISNACK
Lahottajasieniä

Poimi lahottajasieniä metsästä. Asettele sienet kauniille lautaselle varret ylöspäin.

 

LIHAKEITTO KOKO PERHEELLE
1/2 l purovettä
Lahopuulihaa
Voikukan lehtiä ja kukkia
Rikkaruohoja
Valkovuokon kukkia
Multaa

Pilko liha ja ruskista se hyvin pannulla. Kumoa liha kattilaan, lisää vesi ja vihreät ainekset. Keitä miedolla lämmöllä kypsäksi. Tarkista "maku" ja väri, lisää tarvittaessa multaa tuomaan väriä.

 

PERHESALAATTI LAIHDUTTAJILLE
Voikukkaa
Valkovuokkoa
Siankärsämöä
Mansikanlehtiä
Sammalta

Pilko kaikki ainekset ja sekoita keskenään. Asettele salaatti laakealle vadille.

 

RUSINAKEITTO
Lepän käpy ja
Ruskeaa hiekkaa
Vettä

Sekoita lepänkävyt, ruskea hiekka ja vesi keskenään. Keitä viisi minuuttia. jos haluat keitokseen vahvemman värin, lisää joukkoon hiukka multaa.

 

MINTTUTEE
Mintun lehtiä
Sadevettä tynnyristä
Sokeria maun mukaan

Nouda tuoreita mintunlehtiä äidin yrttipenkistä. Keitä vesi kiehuvaksi pannussa ja survo joukkoon mintunlehdet. Anna hautua hetken ja kaada tee mummon vanhoihin kuppeihin. Koristele tee mintunlehdillä.

 

SUKLAALEIVOKSET
Ruskeaa hiekkaa
Multaa
Vaaleaa sokerihiekkaa
Vettä

Lisää vesi kuiviin aineksiin hiljalleen sekoittaen. Laita taikina pieniin annosvuokiin. Paista auringon lämmössä. Kumoa jäähtyneet leivokset hienoille lautasille. Koristele leivokset mansikanlehdillä. jos haluat, voit ripotella hiekkaa päälle. Nautinnollisia jälkiruokahetkiä!

 

SUKLAAKAKKU
Hyvää kivetöntä multaa
Vettä
Puolukanlehtiä

Kaiva hyvää kivetöntä multaa. Sekoita multa veteen. Älä hosu! Kaada seos vuokaan ja anna vetäytyä noin puoli tuntia. Paista miedossa auringonpaisteessa kypsäksi. Kumoa valmis kakku lautaselle ja koristele se puolukanlehdillä. Sirottele päälle koristeeksi vielä hienoa kuivaa hiekkaa.